Pamatakurss vīna kultūrā
pietiekties
Ar mērķi attīstīt vīna kultūru Latvijā divreiz gadā Latvijas Vīnziņu asociācija rīko profesionālus vīna kursus. Izmantojiet iespēju iegūt zināšanas no Latvijas labākajiem vīnziņiem.
Nodarbības
PASNIEDZĒJI
IEGUVUMI
MĀCĪBU MAKSA
Vēsture, korķi, glāzes, pudeles, uzglabāšana, degustācija
Šajā nodarbībā tiek izskaidrotas it kā saprotamas lietas, bet viss tiek skaidri pamatots. Kādi ir korķu veidi, kā tie ietekmē vīna attīstību. Kādas glāzes izvēlēties restorānam vai mājām. Kā un cik ilgi glabāt vīnu un kādu vīnu ir drošāk pirkt uzglabāšanai. Cik ilgi turēt atvērtu vīna pudeli. Kas ir dekantēšana, kāpēc vīna pasniegšanas temperatūra ir svarīga. Kā degustēt vīnu un kādus secinājumus izdarīt pēc krāsas, aromāta un garšas. Kā arī visi neskaidrie jautājumi, kas jums sakrājušies un nav skaidri. Arī vīna mīti…
Dabīgais vīns un tā iegūšana
Vīnu gatavošanas pamatprincipi. Kopējais un atškirīgais. Paskaidrosim kā tiek gatavoti baltvīni, sarkanvīni, desertvīni. Kas ir mākslīgie raugi un kā tie var ietemēt vīna stilu. Kā gatavo “vegānu vīnu”. Organiskā un biodinamiskā vīndarīšana. Populārākās vīnogu šķirnes. Vīna slimības.
Francijas vīna reģioni
Francijas vīndarīšanas reģioni, likumdošana, vīnogu šķirnes, klimats, augsnes veidi. Kas īsti ir leģendārā Bordo klasifikācija un kā tā atšķiras no Burgundijas vai citu reģionu klasifikācijām. Kāpēc Elzasa ir citāds vīndarīšanas reģions.
Stiprinātie vīni
Stiprināto vīnu vēsture, ģeogrāfija, pagatavošana, veidi. Paskaidrosim kas īsti ir portvīns, madeira, malaga, marsala, šerijs un citi. Kāpēc šerijs parasti ir sauss, bet portvīns salds. No kādām vīnogu šķirnēm tiek gatavoti šie vīni un kā izturēti pirms nonāk uz mūsu galda.
Dzirkstošie vīni
Kas ir tradicionālā, jeb šampanieša gatavošanas metode, ar ko tā slavena un kur cēlusies. Kāpēc citi dzirkstošie vīni maksā lētāk, bet citi dārgāk. Kas ir Cremant, Cava, Franciacorta un citi slaveni dzirkstošie vīni. Pastāstīsim arī kā tiek gatavoti un ar ko atšķiras citi dzirkstošie vīni, piemēram, Rīgas šampanietis…
Vācija & Austrija
Vācijas un Austrijas vīndarīšanas reģioni, likumdošana, vīnogu šķirnes, klimats, augsnes veidi. Pastāstīsim kāpēc Vācijā tik labi jūtas Riesling un kādas ir šīs šķirnes atšķirības dažādos reģionos. Austrijas Gruner Veltliner, Zweigelt, Blaufrankish un citas mazāk zināmās vīnogu šķirnes un to izpausmes.
Klasiskā Itālija
Itālijas vīndarīšanas reģioni, likumdošana, vīnogu šķirnes, klimats, augsnes veidi. Kas ir slavenie Barolo un Barbaresco. Kas ir kopējs Chianti, Brunello di Montalcino un Vino Nobile di Montepulciano. Visiem zināmais Primitivo, mazāk zināmais Zinfandel un nezināmais Crljenak Kasteljanski.
Spānija un Portugāle
Spānijas un Portugāles vīndarīšanas reģioni, likumdošana, atļautās vīnogu šķirnes, klimats, augsnes veidi. Slavenā Rioja, spēcīgais Ribera del Duero, elegantais Priorat., nezināmā Mencia. Karaliene Tempranillo (vai karalis?) un mazāk zināmais Verdejo Cik svarīgs ir portvīns Portugālē un kādi vīna stili dominē, ja neskaita visiem zināmo stiprināto.
Jaunās pasaules sarkanvīni
Vienā lekcijā nevar aptvert visus Jauno Pasauli ar tās vīnu, reģionu un likumu dažādību, bet varam pastāstīt par Jaunās un Vecās Pasaules galvenajām atšķirībām vīna stilos. Zināmākās vīna valstis, to reģioni un vīnogu šķirnes. Kāpēc Argentīna ir slavena ar Malbec, Čīle ar Carmenere, bet ASV ar Zinfandel…
Ēdienu un vīnu saderības pamatprincipi
Šī ir citāda nodarbība. Vēlams nebraukt ar auto, jo šjā degustācijā vīnu ārā nespļaujam. Vīnu un ēdienu saderības likumi, tradicionālās saderības, vīna “ienaidnieki” ēdienu pasaulē. Kam pievērst uzmanību piemeklējo vīnu pie ēdiena vai otrādi. Ēdīsim, uzdzersim, vērtēsim.
Vīna serviss restorānā un analītiskās degustācijas principi
Vis par un ap vīnziņa darbu restorānā. Praktiska nodarbība, kuras laikā parādīsim kā dekantēt vīnu, pasniegt dzirkstošu vīnu vai veikt aerācijas procesu baltvīnam. Kā pareizi pasniegt jebkura stila vīnu. Šajā nodarbībā arī atkātojam kā degustēt un novērtēt, jo nākamajā nodarbībā tas noderēs.
Ieskaite. Tests teorijā un “aklā” degustācija.
Pēdējā nodarbībā pārbaudām sevi, cik daudz ir aizķēries atmiņā. Apmēram 30 teorijas jautājumi, kas ir apspriesti degustāciju laikā. 2-3 vīnu analītiskā degustācija, bet tie ir vīni, kuri ir bijuši kādā no iepriekšējām nodarbībām. Visbeidzot, kopā šos vīnus ar kadu skaistu tostu izbaudām un izsniedzam Latvijas Vīnziņu asociācijas sertifikātus.
pietiekties