Sertifikācija
Ar mēķi apzināt, pilnveidot un vēl vairāk celt zināšanu un profesionalitātes līmeni vīna nozarē, Latvijas Vīnziņu asociācija veic vīnziņu sertifikācijas procesu. Nākamo sertificēta vīnziņa eksāmenu, kas sastāvēs no pasaules standartiem atbilstoša teorētisko un praktisko zināšanu testa, 16. septembrī nokārtot aicināts jebkurš jomas profesionālis vai vīna interesants.
“Pēdējo desmit gadu laikā vīna zināšanu un profesionalitātes līmenis Latvijā sasniedzis augstāko līmeni Baltijas valstīs – Latvijā koncentrējušies reģiona vadošie vīnziņi, Rīgā notiek vadošie vīna nozares pasākumi, bet Latvijas restorānu un vīna bāru piedāvājumu augstu vērtē starptautiskie profesionāļi. Vēlamies spert nākamo soli vīna nozares profesionalitātes un izglītības līmeņa celšanā, tādēļ Latvijas vīnziņu asociācija ievieš Latvijā sertificēta vīnziņa kvalifikāciju!”, skaidro Raimonds Tomsons, restorāna Vincents vadītājs, Eiropas un Āfrikas čempions vīnzinībās, Latvijas vīnziņu asociācijas sertifikācijas eksāmena komisijas loceklis.
 
Latvijas Vīnziņu asociācija paredz, ka sertificēta vīnziņa kvalifikācijas ieviešana nākotnē vairos vīnziņa profesijas prestižu, veicinot jaunās paaudzes iesaistīšanos vīna nozarē, kā arī kļūs par nozīmīgu priekšnosacījumu, lai vīna profesionāļi veiksmīgi darbotos vīna nozarē gan Latvijā, gan ārvalstīs.
 
Sertificēta vīnziņa kvalifikācijas eksāmena kārtošanu aicināti apsvērt visi vīna nozares profesionāļi – no tirdzniecības pārstāvjiem līdz HoReCa nozares darbiniekiem, someljēriem, kā arī vīna entuziastiem.
Diplomēta vīnziņa A un B kategorijas
Sertificēta vīnziņa kvalifikācija ietvers divas kategorijas. B kategorijas kvalifikācijas pretendenti tiks testēti teorētiskajās zināšanās (jautājumi par klasiskajiem vīna reģioniem, vīndarīšanu un vīnkopību, tirgus tendencēm, ģeogrāfiju) un vīna degustācijas iemaņās. A kategorijas kvalifikācijas iegūšanai tiks pārbaudītas arī pretendentu praktiskās iemaņas, piemēram, vīna dekantēšana, kā arī stiprā alkohola zināšanas.
   
Pieteikumus un visus interesējošos jautājumus sūtīt uz e-pastu:  vinzinusertifikacija@gmail.com.

Ieteicamā literatūra

  • Kā izvēlēties vīnu. Vīnziņa padomi –Vinsents Gasnjē (2008, Zvaigzne ABC)
  • Oxford Companion to Wine – Jancis Robinson, Julia Harding (2015)
  • World Atlas of Wine – Hugh Johnson, Jancis Robinson (2014)
  • Christie's World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine – Tom Stevenson, Essi Avellan (2013)
  • Understanding Wine Technology - David Bird (2005)

Interneta adreses

www.deutscheweine.de
www.winesfromaustria.com
www.winesfromspain.com
www.oiv.int
www.champagne.fr
www.madeirawineguide.com
www.ivdp.pt
www.sherry.org
www.guildsomm.com
www.winefolly.com
www.jancisrobinson.com